Kan det overhovedet betale sig at strække ud?

 

Strækøvelser indgår for mange som en fast del af deres træning, både før, under og efter. Det er forskeligt hvad udstrækning bruges til fra person til person. Nogle bruger det som et middel til at opretholde bevægeligheden i leddene, andre for at forhindre muskelømhed, og igen andre for at undgå skader.

Den præcise effekt af udstrækning indeholder dog en vis del usikkerhed, da der ikke er en videnskabelig bevist sammenhæng mellem reduceret muskelømhed og udstrækning, eller reduktion af skader og udstrækning. Jeg vil dog pointere, at oplevelsen af udstrækning for mange alligevel har en positiv virkning, selvom dette ikke kan bekræftes af videnskabelige undersøgelser der er lavet på området. Undersøgelser har dog påvist, at du bliver mere smidig af udstrækning og skrækøvelser – men du skal holde det ved lige.
Trods usikkerheden på området, kan du sagtens få stor glæde af at udføre strækøvelser både før og efter træning. Det skal heller ikke underkendes, at det også føles meget behageligt at foretage udstrækning af musklerne. Dette velbehag bør du ikke snyde dig selv for. Så hvis du har det godt med at strække ud, skal du selvfølgelig forsætte med det.

Udstrækning – sådan!

 • Strækket skal holdes i et langt og jævnt træk.
 • Ca. 30. sekunder og gerne længere.
 • Undgå huggende eller vuggende bevægelser.
 • Strækøvelser skal altid udføres kontrolleret.
 • Brug gerne hjælpemidler f.eks. en stol eller et træ. På den måde skal du ikke koncentrere dig om at holde balancen.
 • I løbet af en udstrækning skal spændingen i musklerne aftage.
 • Vejrtrækning skal være rolig og dyb.
 • Udstrækning må ikke gøre ondt.
 • Du skal kunne mærke, at der sker et stræk i musklen, og der må også gerne være let ømhed forbundet med strækket, men det må ikke gøre ondt.

Hvornår skal jeg foretage udstrækning?


Udfør Strækøvelser efter træning, hvor dine muskler er opspændte og forkortede. Dermed vil musklerne kommer tilbage i normal længde igen. Udstrækning kan dog med fordel også udføres før træning. Daglige strækøvelser på helt andre tidspunkter end ved træningen øger på sigt bevægeligheden og er ikke mindst rart for kroppen. Udstrækning af ikke opvarmet muskulatur skal foregå mere forsigtigt, end når musklerne er opvarmede.

Skader og udstrækning


Ved en skade i musklen eller i senen, skal du være ekstra forsigtig med strækøvelser. Årsagen til skaden er typisk for mange og for kraftige stræk. Kraftig udstrækning vil blot belaste det skadede væv endnu mere og forlænge skadesperioden. Ved en nyopstået skade bør strækøvelser derfor udføres forsigtigt, og inden for smertegrænsen. Skadet væv skal have hvile, så de fiberbristninger der er sket, har mulighed for at blive genopbygget. Længere henne i skadesforløbet kan du udføre udstrækning som du plejer.

Positive effekter af stræk:

 • Større bevægelighed, led og muskler kan arbejde i deres fulde bevægelsesudslag.
 • Bedre koordinationsevne
 • Øget blødgennemstrømning
 • Bedre velvære, dette er dog en subjektiv vurdering

Myte


Fedtforbrændingszonen

I de fleste motionscentre findes der cykler, løbebånd eller crosstrainer, som man kan få sin daglige motion på. I disse maskiner findes der en del elektronik i form af træningsprogrammer på skærmen. Et af de mest populære programmer, er det der kaldes fedtforbrændingszonen. Her trænes med lav intensitet, og effekten skulle så være, at man forbrænder fedt. Men er der nogen ide i, at træne med lav intensitet, hvis man ønsker at reducere sine fedtdeporter.

Nej! Når du træner, har din krop brug for at få tilført energi i form af kulhydrat og fedt. Hvis vi træner med lav intensitet kommer energien fra fedt, og jo højere pulsen kommer, er energileveringen fra kulhydrat. Der hvor folk går galt i byen er, at vores fedtdeporter er relativt store, så du skal bruge uendelig lang tid på at få tømt fedtdepoterne. Træn i stedet med høj intensitet og brug så meget energi som muligt, og opnå dermed det man i træningssammenhæng kalder for ”afterburn effekten”, samtidig vil du også komme bedre form.Så det giver ingen mening at træne efter fedtforbrændingszonen.

Skrevet af Per Nielsen

 

Anja Maxmiling

Om Anja Maxmiling

Frisør, Makeup Artist og Personlig træner. Medstifter af MakeYouOver
Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.